Op donderdag 26 november spreekt Anniek Kramer over het thema “steun en troost bij dementie” in wijkcentrum Woldwijck aan de Pleiaden 21 te Hoogezand.
Steeds meer mensen worden geconfronteerd met iemand uit de naaste omgeving die de ziekte dementie krijgt. Dementie is een langzaam proces. Je ziet je naaste steeds meer veranderen en langzaam terechtkomen in zijn of haar verwarrende wereld. Je kunt er niets tegen doen. Dat maakt mensen vaak angstig, machteloos en verdrietig. Ook merk je wanneer je zorg verleent aan iemand, dat hij of zij steeds meer afhankelijk van je wordt. Wat doet dat met je? Voel je je schuldig? Schaam je je ervoor? Dergelijke gevoelens komen in gesprekken met anderen niet snel aan de orde, maar kunnen wél zwaar op iemand drukken. Kun je daarmee omgaan? En wat kan je steun en troost je bieden?
Anniek Kramer, zal in de bijeenkomst van het Platform Levensvragen Midden-Groningen daar nader op ingaan. Anniek Kramer was destijds vrijwilliger bij een woonzorglocatie. Daar kwam zij in aanraking met de ziekte dementie. Niet veel later kreeg haar moeder Alzheimer. In die tijd had ze veel contact met haar jeugdvriendin Marcelle Mulder, humanistisch raadsvrouw bij een grote zorginstelling. Samen schreven ze het boek “Op bezoek bij een dierbare met dementie”, met ruim 60 ideeën om samen nog iets te doen. Dit boek kwam in 2016 op de markt. Later werd Anniek zelf auteur van het bijzondere boek “Steun en troost bij dementie”. Voor het schrijven van dit boek ging ze in gesprek met mantelzorgers en zorgprofessionals over schuld, schaamte en spijt en wat daarbij steun en troost kan bieden. Ook sprak ze met zorgprofessionals en bezoekers van de migrantenpoli in Rotterdam, een poli voor mensen met dementie en een migrantenachtergrond, zoals mensen van Turkse-, Marokkaanse-, of Kaapverdiaanse komaf. Bij hen is er over het algemeen heel weinig bekend over deze ziekte. In de bijeenkomst in Woldwijck zal Anniek Kramer vertellen over haar ervaringen, maar ook de aanwezigen uitnodigen om eigen ervaringen met haar te delen.
De aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. De toegang is gratis.
Regelmatig organiseert het Platform Levensvragen H-S een lezing. De toegang voor deze lezingen is gratis!
Raadpleeg regelmatig deze pagina om te weten welke lezingen gehouden worden en ook waar dit plaatsvindt.